Sfaturi Despre Cresterea Si Educarea Copiilor – Sfantul Porfirie Kavsokalyvitul

“Educatia copiilor incepe in clipa zamislirii lor. Responsabilitatea parintilor de a-si indruma vlastarele nevinovate spre adevar, spre smerenie, spre iubirea lui Dumnezeu. Si, dupa Cuviosul Porfirie, calea cea mai adecvata, care asigura izbandirea si rodirea aducatoare de viata si fericire pamanteasca, este aceea a sfinteniei si a rugaciunii. Copiii au nevoie in prejma de oameni sfinti si cu multa iubire.”
“Indreptarea nu vine decat prin sfintenia parintilor. Deveniti sfinti si nu veti avea nici o problema cu copii vostri. Sfintenia parintilor ii scapa pe copii de probleme.”
“Cand insisti, copii se impotrivesc. Capata incetineala, devin molatici si de obicei esueaza in viata. E un fel de ocrotire exagerata care le impiedica maturizarea.”
“Sfaturile si indrumarile necontenite fac mult rau. Copiii n-au nevoie de multe cuvinte. Cuvintele lovesc in urechi, dar rugaciunea merge direct la inima.”
“Sfintenia parintilor ii mantuie pe copii.”
“Copiii, ca sa se poata ruga, trebuie sa aiba in vene sange de parinti rugatori… Trebuie sa nu-si sileasca copiii spre a-i face buni cu forta… Copiii nu au nevoie de constrangeri… Cand cresc in duhul blandetii, avand totodata la indemana exemplul bun al celor mari, este o bucurie sa-i privesti.”
“Niciodata nu trebuie sa-i laudam si sa-i magulum pe semenii nostri, ci sa-i povatuim la smerenie si la iubirea de Dumnezeu. Si nici sa cautam noi insine sa fim iubiti, adresandu-le celorlati laude. Sa invatam sa iubim, nu sa cerem sa fim iubiti.”
“… Lauda il face pe om gol pe dinauntru si alunga harul lui Dumnezeu. Iar harul lui Dumnezeu vine doar impreuna cu sfanta smerenie.”
“Parintii trebuie sa se daruiasca iubirii de Dumnezeu. In preajama copiilor trebuie sa devina sfinti prin blandetea, rabdarea, iubirea lor. In fiecare zi trebuie sa o ia de la inceput, sa dea dovada de o alta stare de spirit, de entuziasm si de dragoste fata de copii.”

(Sfantul Porfirie Kavsokalyvitul, Sfaturi despre cresterea si educatia copiilor, Sophia 2016)